22 Ianuarie 2018Sursa: I.P.J. Harghita

POLIŢIA RUTIERĂ ACŢIONEAZĂ ŞI VĂ INFORMEAZĂ, APOI...

~~Având în vedere condiţiile meteorologice din ultimele zile, răcirea vremii şi fenomenele ce reduc vizibilitatea şi aderenţa, mai ales pe timpul nopţii (ceaţă densă, polei, zăpadă), pe unele sectoare de drum pot fi înregistrate dificultăţi în desfăşurarea traficului rutier.
În acest context, poliția rutieră recomandă conducătorilor auto să circule, pe cât posibil, având plinul de carburant, urmând să fie efectuate verificări şi controale sub aspectul stării şi funcţionării sistemelor de rulare, de frânare, de iluminare-semnalizare, dezaburire-climatizare, precum şi în ceea ce priveşte dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă și lanţuri antiderapante, sens în care vor fi luate măsuri de scoatere din trafic a celor necorespunzătoare.
Totodată, recomandăm conducătorilor auto, în cazul în care sunt atenționări meteo privind ninsori ambundente, să evite pe cât posibil să circule pe sectoare de drum din județul Harghita care traversează vârfuri muntoase, astfel:

- D.N. 13/A – între localitățile Miercurea Ciuc – Homorod;
- D.N. 11/B – între localitățile Cozmeni – Plăieșii de Jos ;
- D.N. 12/A – între localitățile Frumoasa – Lunca de Jos;
- D.J. 138 – între localitățile Zetea – Suseni;
- D.N. 13/B – între localitățile Joseni – Praid;
- D.N. 12/C – între localitățile Gheorgheni – Lacu Roșu;
- D.N. 15 – între localitățile Toplița – Borsec.

Reamintim că, la art. 102, alin(1), pct. 28, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Totodată, sancţiunea contravenţională cu amendă pentru fapta menționată mai sus este însoțită și de măsura complementară a reținerii certificatului de înmatriculare.
Aşadar, autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător şi în stare perfectă de funcţionare, însă şi conducătorii auto trebuie să fie într-o stare bună, atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. Ne referim la faptul că este obligatoriu şoferii să nu fi consumat băuturi alcoolice, să se fi odihnit îndestulător anterior plecării la drum şi să manifeste răbdare şi maximă prudenţă în trafic.
De asemenea, sunt imperative adaptarea vitezei la condiţiile meteo şi de drum, evitarea bruscării comenzilor autovehiculului (volan, frână, etc.), adoptarea unei conduite preventive şi respectarea legislației, sub toate aspectele.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim drum bun, fără accidente şi fără evenimente nedorite!