08 Noiembrie 2024Sursa: I.P.J. HARGHITA

Conferință de presă desfășurată la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita

Ieri, 7 noiembrie 2024, începând cu ora 11:00,  la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita din Miercurea Ciuc a avut loc o conferință de presă.

În prezența jurnaliștilor, Inspectorul Șef al Inspectoratului de Poliței Județean Harghita, domnul comisar șef de poliție Iordan Mircea Ștefan a prezentat rezultatele acțiunilor desfășurate de polițiști pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul armelor, explozibililor și substanțelor periculoase, dar și misiunile și activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Harghita pentru gestionarea situațiilor generate de acest sezon rece.

La întâlnirea cu reprezentanții mass media au fost prezenți și au răspuns întrebărilor adresate de către aceștia, domnul subcomisar de poliție Buzilă  Alexandru – Sebastian, împuternicit la comanda Serviciului Rutier, domnul inspector principal de poliție Mic Eduard, din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, domnul comisar șef de poliție Incze Miklos, șeful Serviciului Cabinet și doamna agent șef adjunct de poliție Plumbu Maria, asistent relații publice.

Conform legii, Poliția Română este instituția specializată a statului care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice. Astfel, în aplicarea acestor atribuții cu caracter general, Poliția Română, conform prevederilor art. 26, alin. ( 1), pct. 119) din Legea nr. 218/2002, exercită controlul asupra deținerii, portului și folosirii armelor, munițiilor și substanțelor explozive, a precursorilor de explozivi reglementați și asupra modului în care se efecutează operațiunile cu arme, municții, materii explozive și precursori reglementați.

 În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita au intensificat activitățile de control și monitorizare la nivelul județului Harghita cu scopul de a combate infracționalitatea și de a descuraja acțiunile ilegale în domeniu. Aceste activități au vizat prevenirea și sancționarea faptelor ce contravin reglementărilor legale și pun în pericol siguranța publică.

Astfel, în această  perioadă au fost desfășurate 32 de acțiuni specifice pentru prevenirea și combaterea infracționalității în domeniul armelor și al substanțelor periculoase. Dintre acestea, 15 acțiuni au avut ca obiect verificarea regimului armelor și combaterea braconajului cinegetic  iar 17 acțiuni s-au axat pe controlul explozibililor și al substanțelor periculoase.

În cadrul acestor activități, au fost efectuate 219 controale la persoane fizice și juridice pentru verificarea legalității deținerii armelor precum și 57 de controale pe linia explozibililor și substanțelor periculoase.

Acțiunile operative desfășurate de polițiști au condus la confiscarea a 14 arme de foc (dintre care 6 letale și 8 neletale), precum și a peste 1.800 de cartușe. În plus, în cadrul acțiunilor pentru prevenirea braconajului și protecția fondului cinegetic, au fost indisponibilizate 250 de kilograme de carne de vânat și o armă de vânătoare.

În urma activităților de control, polițiștii au identificat și confiscat 109 kilograme de articole pirotehnice, 3 litri de produse de protecție a plantelor și 14.000 de kilograme de deșeuri periculoase, provenite din vehicule scoase din uz, acestea prezentând  risc ridicat pentru sănătatea populației și pentru mediu.

Pe această linie de muncă, a deșeurilor, în judeţul Harghita, s-au constatat 18 infracțiuni,  dintre care 2 infracțiuni la regimul materiilor explozive prevăzute de  Legea nr. 126/ 1995, 12 infracțiuni  la regimul deșeurilor periculoase, prevăzute de   O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 3 infracțiuni la OUG 195/2005 privind protecția mediului și 1 infracțiune la regimul substanțelor toxice, prevăzută de Codul Penal.

În privința activităților de relații cu publicul, în ceea ce privește solicitările persoanelor fizice și a persoanelor juridice, cu privire la obținerea autorizațiilor de procurare a armelor letale și neletale, au fost eliberate 199 de autorizații de procurare a armelor letale și neletale supuse autorizării și 88 permise de armă.

Numărul total al deținătorilor de arme este 2.309, dintre care 1.429 sunt deținători de arme letale și 880 de arme neletale, în evidențele structurii de specialitate figurând 1.380 de deținători de arme letale ce au și calitatea de vânător.

De asemenea, au fost emise 39 de dispoziții de anulare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor și 1 dispoziție de suspendare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor.

Totodată s-a procedat  la prelungirea valabilității  unui număr de 192 de permise de armă, rezultând astfel în total un număr de peste 700 activități finalizate cu publicul pe acest segment.

În acest context, este de menționat faptul că în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române funcţionează Registrul Naţional al Armelor, ca sistem complex de prelucrare a datelor cu privire la evidenţa armelor şi a componentelor esenţiale, a deţinătorilor de arme, precum şi a operaţiunilor cu arme, componente esenţiale şi muniţii, precum şi platforma online eARM concepută pentru debirocratizarea și simplificarea serviciilor acordate cetățenilor și mediului de afaceri în domeniul armelor explozivilor și substanțelor periculoase.

Platforma eARM vizează reducerea timpului de soluționare și verificare a cererilor depuse de persoanele fizice și juridice autorizate.Sistemul informatic asigură implementarea și gestionarea documentelor necesare autorizării operațiunilor cu arme, muniții prin intermediul aplicației digitale, aplicație interconectată cu bazele de date existente la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Pe parcursul perioadei analizate, la nivelul județului Harghita, au fost implementate/actualizate în platforma online eARM, 168 de conturi – persoane fizice și juridice, fiind soluționate 180 de cereri. De asemenea  au fost implementați și un număr de 4 operatori economici care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați.

În următoarea perioadă, polițiștii vor continua activitățile de control pentru descoperirea și tragerea la răspundere a persoanelor ce comit abateri la regimul armelor, explozivi și substanțe periculoase, siguranța cetățenilor rămânând o prioritate, inclusiv în ceea ce privește prevenirea incidentelor negative pe fondul nerespectării prevederilor legale referitoare la operațiunile cu substanțe pirotehnice.

În ceea ce privește perioada sezonului rece, aceasta reprezintă o perioadă cu riscuri specifice în ceea ce privește siguranța cetățeanului și a circulației rutiere care necesită adoptarea de măsuri adecvate la nivelul unității noastre.

Afectarea fluenței traficului rutier pe fondul producerii de fenomene meteorologice specifice iernii, evenimentele negative generate de utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comercializarea de produse alimentare sau alte produse de sezon în perioada Sărbătorilor de Iarnă, exploatarea, transportul și comercializarea masei lemnoase fără a fi respectate prevederile legale constituie probleme a căror gestionare și soluționare presupune adoptarea și aplicarea de măsuri punctuale.

La rândul lor, aceste măsuri punctuale au ca premisă creșterea vizibilității forțelor de poliție în spațiul stradal și cooperarea eficientă cu autoritățile cu competențe în aplicarea legii.

Astfel, în perioada sezonului rece 2024-2025, la nivelul unității noastre vor fi adoptate următoarele măsuri punctuale :  

-planificarea de dispozitive de patrulare care să asigure o prezență optimă în spațiul stradal, inclusiv în zonele de risc criminogen, cu un grad corespunzător de mobilitate ;  

-asigurarea intervenției prompte a echipajelor de poliție la sesizările/semnalările privind fapte/situații care pot afecta climatul de normalitate civică ;   

-pregătirea persoanelor vârstnice care locuiesc singure sau în case izolate, precum și identificarea familiilor ai căror membri sosesc din străinătate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă și cunoașterea relațiilor dintre aceștia, în scopul prevenirii producerii unor evenimente cu consecințe grave ;    

-prevenirea și combaterea delictelor silvice, inclusiv în ceea ce privește comercializarea pomilor de Crăciun ;

-realizarea unei prezențe active a polițiștilor rutieri pe drumurile naționale și județene de pe raza de competență, inclusiv în zonele cu risc rutier, pentru asigurarea fluenței traficului rutier, prevenirii evenimentelor negative și intensificării activităților specifice limitării excesului de viteză și depistării persoanelor care conduc autovehicule sub influența alcolului și/sau a substanțelor interzise ;  

-folosirea intensă a echipamentelor etilotest, etilometru și drugtest aflate în dotarea unității ;    
-verificarea pregătirii administratorilor de drumuri privind dotarea cu mijloace tehnice şi materiale specifice de intervenţie, pentru a se manifesta mai multă receptivitate şi operativitate din partea acestora în ceea ce priveşte intervenţia eficientă pentru menţinerea stării de viabilitate a drumurilor ;

-asigurarea principalelor artere din localităţile turistice şi traseelor de acces către zonele turistice cu agenţi de poliţie rutieră, în situaţiile în care traficul rutier este îngreunat de căderi masive de zăpadă sau de alte fenomene meteorologice care pot afecta fluenţa circulaţiei rutiere (polei, ceaţă etc.) ;

-verificarea dotării vehiculelor cu anvelope de iarnă sau lanţuri/ dispozitive antiderapante omologate, în funcție de condițiile meteorologice ;

-verificarea activității societăților comerciale, identificate și semnalate că dețin pe stoc sau efectuează operațiuni ilegale cu articole pirotehnice;

-identificarea persoanelor fizice care efectuează operațiuni fără drept cu articole pirotehnice, inclusiv în mediul on-line, și sancționarea acestora conform prevederilor legale;

-efectuarea de verificări și controale în complexuri comerciale, piețe, târguri sau alte locuri identificate pe teritoriul de competență, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice;

-intensificarea activităților de prevenire și combatere a infracțiunilor comise cu violență în zonele de desfășurare a diferitelor evenimente circumscrise sărbătorilor de iarnă ( târgurilor de Crăciun etc.);

-descoperirea şi investigarea cazurilor de evaziune fiscală la agenţii economici din marile centre comerciale (companiile en-gros şi companiile de retail) care comercializează mărfuri alimentare (carne, produse din carne congelate, ouă, lapte etc.), legume-fructe, alcool, băuturi alcoolice şi ţigări, obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă etc.

-efectuarea de verificări la operatorii economici care comercializează mărfuri din categoriile mai sus menționate în pieţele şi târgurile de sezon, cu privire la proveniența mărfurilor, evidențierea veniturilor rezultate din comercializarea acestora, emiterea bonurilor fiscale, deținerea avizelor și autorizațiilor legale etc.;

-prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, incluzând drepturile de autor și drepturile conexe, precum și drepturile de proprietate industrială, urmărindu-se în special prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul comerțului cu mărfuri şi produse contrafăcute destinate consumului de către populație.

Nu în ultimul rând, în contextul manifestărilor cu participare numeroasă de public, preconizate a avea loc în contextul Sărbătorilor de Iarnă, inclusiv în momentul trecerii între ani, forțele de poliție vor acorda sprijinul necesar pentru asigurarea ordinii publice și prevenirii evenimentelor negative  atât în locațiile de desfășurare cât și în zonele din proximitatea acestora.