19 Iunie 2017Sursa: I.P.J. Harghita

COMUNICAT DE PRESĂ

~~Având în vedere informaţiile contradictorii apărute în spaţiul public referitor la evenimentul din data de 15 iunie a.c., din comuna Racu, pentru o corectă şi completă informare a cetăţenilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita emite următorul comunicat de presă:
La data de 15.06.2017, în jurul orei 18:00, un poliţist din cadrul Postului de Poliţie Racu l-a contactat telefonic pe adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Miercurea-Ciuc, spre a-i comunica faptul că a constatat pe raza comunei existenţa unui TIR cu legume care sunt vândute în alte locuri decât cele stabilite de Primărie, Prefectură sau Consiliul Judeţean, solicitând îndrumare în legătură cu această situaţie.
Agentului i s-a comunicat că în cauză pot fi incidente prevederile Legii 12/1990, act normativ la care are competenţă de constatare şi de sancţionare, însă a replicat că marfa provine din afara ţării şi că nu are cunoştinţele necesare pentru faptele descrise, solicitând sprijin prin prezenţa unor specialişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita.
Drept urmare, după comunicările dintre comanda Poliţiei Municipiului Miercurea-Ciuc şi şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, la faţa locului s-au deplasat doi specialişti din cadrul structurii menţionate, care au constatat că persoana în cauză, I.C. de 39 de ani, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, deţinea documente justificative pentru marfă şi avea casă de marcat, însă nu avea asupra sa registru unic de control, motiv pentru care a fost sancţionat contravenţional, conform Legii 252/2003, cu amendă în cuantum de 500 de lei, fără să fie constatate alte fapte de natură penală sau contravenţională.
Totodată, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au constatat că vehiculul în cauză nu era un TIR ci o autoutilitară folosită la comerţ ambulant, identificată în zona centrală a comunei Racu, în afara carosabilului D.N.E. 578, parcată şi asigurată, iar în urma verificării prin sondaj a produselor aflate în autoutilitară, nu au fost constatate diferenţe între stocul scriptic şi stocul faptic.
În aceste condiţii i s-a comunicat poliţistului care a sesizat comiterea contravenţiei că, dacă a constatat-o, potrivit prevederilor legale în vigoare, în calitate de agent constatator are dreptul şi totodată obligaţia de a aplica atât sancţiunea principală cu amendă, cât şi pe aceea complementară a confiscării, fiindu-i în continuare acordat sprijin prin consiliere profesională, în ceea ce priveşte temeiul legal şi procedura luării măsurilor, în tot acest interval de timp fiind păstrată o permanentă legătură între Şeful I.P.J. Harghita şi toţi poliţiştii menţionaţi.
În ziua următoare, pentru clarificarea cauzelor şi împrejurărilor, precum şi a tuturor aspectelor acestui caz, Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a dispus efectuarea unei anchete interne la finalizarea căreia, în funcţie de concluzii, vor fi luate măsurile legale ce se impun, acestea urmând să fie aduse la cunoştinţa opiniei publice.